Det 10. bud – du må ikke begære andres ting

Her kan du læse de 10 bud, både i en forkortet version og Biblens originale tekst.

De fleste danskere har hørt om begrebet de 10 bud, og kan måske huske et par stykker af dem. Men i virkeligheden er de 10 bud en række forordninger givet af Gud, der lærer os om, hvad næstekærlighed er.

På denne side kan du læse mere om et af disse bud, og hvad det betyder for dig. Du kan også se en liste over alle 10 bud her.

Det 10. bud

Det tiende bud er et af Guds 10 bud og lyder således:

Du må ikke begære andre eller deres ting.

Det 10. bud

Hvad betyder det tiende bud for mig?

Det 10. bud – Du må ikke begære andres ting – er et vigtigt bud, som vi ofte glemmer blandt de andre, fordi det indeholder en naturlig komponent, vi næsten ikke kan lade være med: Misundelse. Buddet fortæller os, at vi må ikke misunde og begære, hvad andre har: Det gælder andre menneskers forhold, deres ting, deres penge, deres evner, og deres intellekt.

Det er også et bud der lærer os, at vi skal være glade og taknemmelige for, hvad vi har – og hvad Gud giver til os – uden at tænke på, om han giver mere eller mindre til andre. Gud har styr på det, og han er retfærdig!

Det betyder, at du må ikke:

  • Misunde andres menneskers forhold, udseende, ting, penge eller evner
  • Opsamle til dig selv på denne jord
  • Bekymre dig

Det betyder, at du skal:

  • Acceptere og være taknemmelig for, hvad Gud har givet dig
  • Leve bekymringsfrit
  • Opbygge skatte i Himlen

Læs biblens tekst

Herunder kan du læse Biblens fulde og uændrede tekst om det 10. bud, og hvor det står i sammenhæng med de andre bud. (Paranteser og fremhævning er indsat for at vise hvilket bud, der er tale om)

“Du må ikke tilbede andre (1) end mig. Du må ikke lave afgudsbilleder (2) af nogen art ud fra det, du ser i himmelrummet, på jorden eller i vandet under jorden. Du må ikke bøje dig for et afgudsbillede eller tilbede det, for jeg er Herren, din Gud, og jeg vil ikke dele din hengivenhed med nogen anden gud. Jeg undlader ikke at straffe dem, der hader mig, så det kan mærkes indtil tredje eller fjerde slægtled. Men jeg er også den, der er trofast gennem tusind generationer. Jeg gør godt mod dem, der elsker mig og holder mine befalinger. Du må ikke misbruge Herren, din Guds, navn (3). Jeg straffer den, der misbruger mit navn. Du skal holde hviledagen (4) hellig. … Du skal ære din far og din mor (5), så du kan få et godt og langt liv i det land, Herren, din Gud, vil give dig. Du må ikke begå drab (6). Du må ikke bryde ægteskabet (7). Du må ikke stjæle (8). Du må ikke anklage nogen på falsk grundlag (9).

Du må ikke begære andre menneskers (10) hus, ægtefælle, slaver, husdyr eller andet, der tilhører dem.”

2. Mosebog‬ ‭20:1-2, 4-17

Hvad skal jeg bruge de 10 bud til?

De 10 bud er den første lov, Gud gav til os mennesker for, hvordan vi skal leve. Sidenhen kom Gud med en rette forordninger (religiøse foreskrifter) til det israelske folk. De 10 bud lærer os om, hvad næstekærlighed er.

Læs alle 10 bud.

Kan jeg blive frikendt for mine overtrædelser af loven

Da Jesus døde på korset skete der noget fantastisk.

Han gav dig mulighed for at blive frikendt for dine overtrædelser af de 10 bud. Det du skal gøre er at vende dig fra din synd og ønske at leve på Guds måde. Ellers gælder Jesus’ offer ikke for dig.

Det er forskellen på liv og død – på Himmel eller Helvede.

Gud velsigne dig.

Del artiklen med andre:

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *