Det 3. bud – du må ikke vanære Guds navn

Her kan du læse de 10 bud, både i en forkortet version og Biblens originale tekst.

De fleste danskere har hørt om begrebet de 10 bud, og kan måske huske et par stykker af dem. Men i virkeligheden er de 10 bud en række forordninger givet af Gud, der lærer os om, hvad næstekærlighed er.

På denne side kan du læse mere om et af disse bud, og hvad det betyder for dig. Du kan også se en liste over alle 10 bud her.

Det 3. bud

Det tredje bud er et af Guds 10 bud og lyder således:

Du må ikke vanære Guds navn (bande)

Det 3. bud

Hvad betyder dette bud for mig?

Det 3. bud virker for mange mennesker som et lidt “overflødigt bud” blandt de andre mere “alvorlige” bud, som fx. at man ikke må slå ihjel. Hvorfor hører “at bande” til her? Det er der en god grund til. Dets placering blandt de 10 bud viser, at vores ord har en ligeså vigtig betydning i Guds øjne som at myrde – også i den spirituelle verden. Derfor må vi ikke vanære hans navn, tale grimt eller bande. Det er en anvisning Gud giver os for at hjælpe os med at leve i kærlighed og nyde Hans velsignelser. Buddet fortæller desuden, at Gud straffer dem, der misbruger hans navn.

Det betyder, at du må ikke:

  • Misbruge Guds navn (fx. ved at sige “sg*”, “for s*tan”, “Jesus Christ!” osv)
  • Bruge beskidt sprog (latrinære ord, seksuelle perverse ord)
  • Vanære Helligånden og det, ånden gør

Det betyder, at du skal:

  • Bruge dine ord til at velsigne
  • Synge til Guds ære
  • Udtrykke glæde og taksigelse over livet og de ting, Gud giver dig

Læs også Hvad er der så slemt ved at bande?

Læs biblens tekst

Herunder kan du læse Biblens fulde og uændrede tekst om det 3. bud, og hvor det står i sammenhæng med de andre bud. (Paranteser og fremhævning er indsat for at vise hvilket bud, der er tale om)

“Du må ikke tilbede andre (1) end mig. Du må ikke lave afgudsbilleder (2) af nogen art ud fra det, du ser i himmelrummet, på jorden eller i vandet under jorden. Du må ikke bøje dig for et afgudsbillede eller tilbede det, for jeg er Herren, din Gud, og jeg vil ikke dele din hengivenhed med nogen anden gud. Jeg undlader ikke at straffe dem, der hader mig, så det kan mærkes indtil tredje eller fjerde slægtled. Men jeg er også den, der er trofast gennem tusind generationer. Jeg gør godt mod dem, der elsker mig og holder mine befalinger.

Du må ikke misbruge Herren, din Guds, navn (3). Jeg straffer den, der misbruger mit navn.

Du skal holde hviledagen (4) hellig. … Du skal ære din far og din mor (5), så du kan få et godt og langt liv i det land, Herren, din Gud, vil give dig. Du må ikke begå drab (6). Du må ikke bryde ægteskabet (7). Du må ikke stjæle (8). Du må ikke anklage nogen på falsk grundlag (9). Du må ikke begære andre menneskers (10) hus, ægtefælle, slaver, husdyr eller andet, der tilhører dem.”

2. Mosebog‬ ‭20:1-2, 4-17

Hvad skal jeg bruge de 10 bud til?

De 10 bud er den første lov, Gud gav til os mennesker for, hvordan vi skal leve. Sidenhen kom Gud med en rette forordninger (religiøse foreskrifter) til det israelske folk. De 10 bud lærer os om, hvad næstekærlighed er.

Læs alle 10 bud.

Kan jeg blive frikendt for mine overtrædelser af loven

Da Jesus døde på korset skete der noget fantastisk.

Han gav dig mulighed for at blive frikendt for dine overtrædelser af de 10 bud. Det du skal gøre er at vende dig fra din synd og ønske at leve på Guds måde. Ellers gælder Jesus’ offer ikke for dig.

Det er forskellen på liv og død – på Himmel eller Helvede.

Gud velsigne dig.

Del artiklen med andre:

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *