Gratis bøn – vi beder for dig. Alle sygdomme kan helbredes – intet er umuligt for Gud. Skriv anonymt ml. 08-22. Chat med en præst.

Du er nok stødt på betegnelsen “et jubelår“.

Men er du klar over, hvorfra betegnelsen egentlig stammer?

Betegnelsen et jubelår bruges typisk om “En udvalgt sæson“, “en særlig fejring” eller ordet “Et jubilæum” – et ord, der også stammer fra betegnelsen “jubelår“. 

Faktisk har betegnelsen sin oprindelse i en virkelig, historisk begivenhed, som Biblen fortæller om.

Jubelåret er en særlig fejring af Guds nåde ifølge den jødiske tro og tradition, som foregår hver 50. år – som også har betydning for os kristne.

Det kan du læse mere om her.

En fanfare for frihed

Jubelåret – på engelsk year of jubilee – og på hebræisk yovel – er en særlig fejring af Guds kærlighed. Ordet betyder faktisk en fanfare for frihed, der blev udført med et bukkehorn, der også hedder en yovel.

Så skal du tælle syv sabbatår frem, syv gange syv år; de syv sabbatår bliver i alt niogfyrre år.  På den tiende dag i den syvende måned skal du lade hornet lyde; på forsoningsdagen skal I lade hornet lyde overalt i jeres land.  I skal hellige det halvtredsindstyvende år og udråbe frigivelse i landet for alle dets indbyggere; det skal være et jubelår for jer. (3. Mosebog 25:8-10)

I den jødiske tradition var

  • Hvert 7. år var et sabbatår (man lagde jorden brak)
  • Efter hvert 7. sabbatår, havde man så jubelår
  • Det var en særlig fejring af Guds kærlighed
  • Det vil sige, at jubelåret optræder hver 50. år.
  • I jubelåret satte man blandt andet slaverne fri

Disse særlige år blev brugt til at ære Gud. Det var en tilbagevendende tradition for at huske på, hvordan Gud er – og hvordan vi også bør være.

Jubelåret fortæller om, hvordan Gud er

Jubelår og sabbatår blev fejret på følgende måde – for at minde os om, hvordan Gud er:

  • Hvert 7. år fejrede man sabbatår. Jorden blev lagt brak – for at give den hvile. Men også for at symbolisere den 7. dag, hvor Gud hvilede efter at have skabt jorden.
  • Ved fejringen af jubelåret skulle alle slaver frigives – ligesom Gud sætter mennesker fri. Et løfte, der senere blev opfyldt gennem Jesus – som er den eneste, der kan sætte os fri fra Helvede, når vi dør en dag.
Et jubelår er en fejring af, hvordan Gud er. Det fejrer friheden med Gud, og Hans kærlighed. Ordet stammer fra yo-vel, som betyder vædderhorn – og at blæse en fanfare for frihed.

Savner du et kristent hjemme-fællesskab, der tror på Jesus og ønsker at følge hans ord? Så kan du tilmelde dig en gruppe her: Kristent netværk i Danmark

Mest læst på Jesusfrelser.dk lige nu: 20 beviser for Gud, og barnedåben er ugyldig