Det 6. bud – du må ikke slå ihjel

Her kan du læse de 10 bud, både i en forkortet version og Biblens originale tekst.

De fleste danskere har hørt om begrebet de 10 bud, og kan måske huske et par stykker af dem. Men i virkeligheden er de 10 bud en række forordninger givet af Gud, der lærer os om, hvad næstekærlighed er.

På denne side kan du læse mere om et af disse bud, og hvad det betyder for dig. Du kan også se en liste over alle 10 bud her.

Det 6. bud

Det sjette bud er et af Guds 10 bud og lyder således:

Du må ikke slå ihjel

Det 6. bud

Hvad betyder det sjette bud for mig?

Det 6. bud – du må ikke slå ihjel – er for mange et af de mest “naturlige” og “oplagte” bud blandt de 10. Men det er et vigtigt bud, fordi det faktisk har vidtrækkende konsekvenser for, hvordan vi mennesker skal leve. De fleste mennesker mener ikke, at de selv er mordere. Men … Jesus ligestiller had med mord – og det betyder selvfølgelig også, at vi ikke må slå ufødte, uskyldige børn ihjel.

Det sjette bud handler om, hvordan, vi er overfor hinanden – og hvilke følelser, vi bærer på overfor andre. Kan du sige, at du ikke har båret på had, eller har haft fjender?

Det betyder, at du må ikke:

 • Være vred uden grund
 • Hade din næste
 • Søge hævn

Det betyder, at du skal:

 • Være tålmodig
 • Vende den anden kind til
 • Bede for dine fjender

Læs også artiklen: Du må ikke slå ihjel

Læs biblens tekst

Herunder kan du læse Biblens fulde og uændrede tekst om det 6. bud, og hvor det står i sammenhæng med de andre bud. (Paranteser og fremhævning er indsat for at vise hvilket bud, der er tale om)

“Du må ikke tilbede andre (1) end mig. Du må ikke lave afgudsbilleder (2) af nogen art ud fra det, du ser i himmelrummet, på jorden eller i vandet under jorden. Du må ikke bøje dig for et afgudsbillede eller tilbede det, for jeg er Herren, din Gud, og jeg vil ikke dele din hengivenhed med nogen anden gud. Jeg undlader ikke at straffe dem, der hader mig, så det kan mærkes indtil tredje eller fjerde slægtled. Men jeg er også den, der er trofast gennem tusind generationer. Jeg gør godt mod dem, der elsker mig og holder mine befalinger. Du må ikke misbruge Herren, din Guds, navn (3). Jeg straffer den, der misbruger mit navn. Du skal holde hviledagen (4) hellig. … Du skal ære din far og din mor (5), så du kan få et godt og langt liv i det land, Herren, din Gud, vil give dig.

Du må ikke begå drab (6).

Du må ikke bryde ægteskabet (7). Du må ikke stjæle (8). Du må ikke anklage nogen på falsk grundlag (9). Du må ikke begære andre menneskers (10) hus, ægtefælle, slaver, husdyr eller andet, der tilhører dem.”

2. Mosebog‬ ‭20:1-2, 4-17

Hvad skal jeg bruge de 10 bud til?

De 10 bud er den første lov, Gud gav til os mennesker for, hvordan vi skal leve. Sidenhen kom Gud med en rette forordninger (religiøse foreskrifter) til det israelske folk. De 10 bud lærer os om, hvad næstekærlighed er.

Læs alle 10 bud.

Kan jeg blive frikendt for mine overtrædelser af loven

Da Jesus døde på korset skete der noget fantastisk.

Han gav dig mulighed for at blive frikendt for dine overtrædelser af de 10 bud. Det du skal gøre er at vende dig fra din synd og ønske at leve på Guds måde. Ellers gælder Jesus’ offer ikke for dig.

Det er forskellen på liv og død – på Himmel eller Helvede.

Gud velsigne dig.

Del artiklen med andre:

2 Comments

 1. denne opstilling forvirrer mig noget. Er det ikke sådan at; “Du må ikke begå drab” er bud 5.
  og; “Du må ikke bryde et ægteskab” er bud 6.

  • Godt spørgsmål. Helt konkret tænker du på en anden udgave – den “katolske” udgave af de ti bud, der “bekvemt” nok (for katolikkerne) fjerner buddet om at man ikke må tilbede statuer, og så istedet splitter det 10. bud om begær i to.

   At man ikke må slå ihjel er korrekt set det 6. bud blandt de 10 bud.

   Note: Der er også en anden katolsk udgave der splitter det første bud i to, derefter også “bekvemt” udelader buddet om at tilbede statuer, men så derfor stadig har det 6. bud om mord som nummer seks.

   Vi har opstillet forskellene og forklaret det hele i denne artikel: De to forskellige udgaver af de 10 bud – hvilken er den rigtige?

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *